Kuru Temizleme Genel Tanımlar
Ana Sayfa > Kuru Temizleme > Kuru Temizleme Genel Tanımlar

Kuru Temizleme Genel Tanımlar

Kuru Temizleme Nedir ? Kuru Temizleme Nasıl Yapılır ?

Kuru temizleme, tekstil ürünlerinin ve giysilerin uzun ömürlü olması için kumaşların apre, renk ve kalitesini bozmayan maddelerle özel makinalar kullanılarak yapılan temizleme işlemidir.
Kuru temizleme işlemi; tekstil üreticilerinin imal ettikleri ürünleri ve ürün üzerinde bulunan tamamlayıcı aksesuarları kuru temizleme, ütüleme ve çekmezlik testi gibi bir takım işlemlere tabi tuttuktan sonra ürünlere koydukları bakım talimatı doğrultusunda yapılır.
Kuru Temizleme tarihi antik zamanlara, tekstil ürünlerinin kullanım başlangıcına kadar uzanır. İlk zamanlarında küllü su,amonyak ve bir çeşit killi çamur giysiler üzerindeki yağı çıkarmak için kullanılıyordu. Kuru temizlemenin orijini hakkında çeşitli görüşler olmasına rağmen hepsi bir nokta üzerinde birleşmektedir. Petrol bazlı bir sıvının makine yağlı bir kumaş üzerine dökülmesi ve buharlaşmasından sonra lekenin hayret verici bir şekilde ortadan kaybolması, kuru temizlemenin doğuşu hakkında hemen herkesin üzerinde birleştiği tek noktadır. İlk kuru temizleme mağazası 1840 yılında Jolly Belin tarafından Paris'te açılmıştır.
Kuru temizleme, ürünlerin üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak için solvent adı verilen özel bir çözücü ile yapılan temizleme işlemidir. Kuru temizleme nasıl yapılır sorusunun cevabı; bu işlemin ismine rağmen tam anlamıyla kuru olmaması ve su yerine solventin kullanılmasıdır.

Buharlı İşlem

Buharlı işlem, ürünlerin üzerinde bulunan kir ve lekeleri çıkarmak amacıyla özel deterjan, kireçten arındırılmış ve yumuşatılmış su ve kimyasal ilaçlarla yapılan temizleme işlemidir.
Çamaşır makinesi 1908'de Alva John Fisher tarafından icat edildi. Çamaşır makinesinin içine yatay olarak yerleştirilmiş olan metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Metal tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor, döndürülmesi sırasında oluşan hareketler çamaşırların sürekli olarak suyla temas ederek temizlenmesini sağlıyordu.

Ütüleme

Ütü işlemi, ürünlerin kırışıklıklarını düzeltmek için yapılan işlem. Su buharı ile şişen liflerin kırılan molekül bağları, ütü ürünün üzerindeyken düzgün bir şekilde tekrar bağlanırlar ve ütü kaldırıldığında üründe düzgün bir yüzey oluştururlar.
Ütünün icadı, 17.yüzyıl başlarına kadar dayanmaktadır. Giysileri düzleştirmek için önceleri ısıtılmış ağır taşlar kullanılırdı. Daha sonra kullanılmaya başlanan ateşte ısıtılan saplı düz demir plakaların ısıyı uzun süre koruyamaması yüzünden demir plakalar oyularak içlerine kömür közü doldururulmaya başlandı. Kömür konularak ısıtılan bu ütüler ise çok ağırdı. Elektrikli ütüyü icat edense 1888'de Amerikalı Henry Seely oldu. İki çubuk karbon arasında kurduğu kablolu elektrik köprüsüyle demirin ısınmasını sağlıyordu.

Kumaş Türleri

A) Doğal Kumaşlar:

B) Suni Kumaşlar:

Yukarıda verilen bilgiler saf olan kumaşlar için geçerlidir. Süs, aksesuar, farklı boya türleri ve karışımlar söz konusu olduğunda etiket (temizleme) talimatına uyularak bakım yapılmalıdır.

Tekstil Ürünlerinin Etiketlenmesi

Tüketicilere ve kuru temizleme firmalarına; ürünlere bakım, yıkama, kuru temizleme nasıl yapılır sorusunun cevabını veren semboller, tekstil ürününün üzerine doğrudan yerleştirilir veya ürüne kalıcı bir şekilde konulmuş olan bir etiket üzerine yazılır.
Tekstil ürününün, giysilerin kullanım süresi boyunca bakımında kullanılacak olan semboller, kolayca okunabilirliklerinin korunmasını sağlayacak şekilde; dokuma, baskı veya diğer işlemlerle yapılabilir.
Etiketler; üzerinde belirtilen ve konuldukları tekstil ürününün, giysinin bakımı, temizlenmesi için maruz kalacağı işlemlere nasıl dayanıklıysa en az onlar kadar dayanıklı olan malzemeden yapılmalıdır.
Etiketler ve semboller, tüketicinin kolayca okunmalarını sağlayacak büyüklükte olmalı ve tüketici tarafından kolayca bulunabilmelidir. Sembollerin hiçbir kısmı dikiş arasında kalarak gizlenmemelidir. Bakım, kuru temizleme sembolleri; eş sembollerin, tekstil ürününün (metre ile ölçülerek satılan ürünler hariç), giysinin üzerine kalıcı bir şekilde konulmuş olması koşuluyla bunların üzerlerinde veya ambalajlarında kalıcı olmayan etiketler şeklinde de ayrıca verilebilir.

İstanbul Ticaret Odası - Riayeti Mecburi Mesleki Karar (Kuru Temizleme)

Kuru Temizleme

Kuru Temizleme